Ta hand om dina kläder och accessoarer

Vill du att ditt favoritplagg ska hålla tills du tröttnat på det? Vill du att pärlorna i halsbandet ska skina som om de vore nyköpta? Då måste du ta hand om dina saker på bästa sätt. De flesta skulle nog nöja sig med att tvätta sina kläder, slänga dem i torktumlaren och sedan lägga tillbaka dem i garderoben. Men det finns mer du kan göra för att ge dem längre livslängd. 

Tvätta mindre

Det första du borde se över är hur ofta du tvättar dina kläder. Många slänger tröjan i tvätten efter att ha burit den en dag, trots att den inte är smutsig eller fläckig. Om tröjan in luktar illa räcker det att hänga ut den på vädring eller hänga den över stolsryggen över natten. Får du en fläck kan du behandla bara fläcken och tvätta bort den. Du behöver inte tvätta hela tröjan. Det får dina textilier att hålla mycket längre.

Torktumla

Torktumling är okej för frottéhanddukar och sänglinnen men många plagg skadas av torktumlaren. Det bästa är att ha en torkvinda eller torkställning där de kan vädra ute i den friska luften. Bor du i lägenhet kan du använda balkongen. I ”värsta fall” kan du ha en hopfällbar ställning inomhus som där kläderna får torka.

Rengöra smycken

Dina smycken samlar på sig mycket damm och död hud i alla små skrymslen. Använd ljummet vatten, en mild tvål och en tandborste för att rengöra dina smycken. Om ett smycke är guldpläterad får du vara försiktig så du inte skrubbar bort guldpläteringen. Silversmycken kan du polera med speciell silverpolish om de börjar bli matta och tråkiga.Har du fyndat gamla silversmycken med beläggningar kan du lägga aluminiumfolie i botten av en skål, lägga dit dina smycken och strö över med bikarbonat (inte bakpulver!). Häll sedan kokande vatten i skålen och låt det ligga. Beläggningarna försvinner utan att smycket tar skada.